Wat is manuele lymfedrainage?

Om iets te kunnen vertellen over de manuele lymfedrainage moetde fysiologie van de bloedsomloop en de anatomie en fysiologie van het lymfestelsel besproken worden.

De bloedsomloop zorgt voor de circulatie van vloeistoffen, die vervolgens in de haarvaten uittreden. Aan het einde van diezelfde haarvaten, wordt een deel van de vloeistoffen weer opgenomen. Alles wat achterblijft, moet door het lymfestelsel opgenomen worden, getransporteerd worden en uiteindelijk weer in het bloedvatenstelsel teruggebracht worden. Onderweg passeren de lymfevaten de lymfeknopen. Hier wordt de lymfevloeistof gecontroleerd en eventueel aanwezige bacteriën verwijderd.

De manuele lymfedrainage dient om een verbeterde (of versnelde) afvoer te krijgen van vloeistoffen (met daarin eventueel grootmoleculaire stoffen als eiwitten, die het gevolg zijn van bloeduitstortingen ) uit de diverse weefsels.

Het is een hele zachte manier van masseren, die voor de cliënt heel erg ontspannend werkt en bovendien zeer effectief is in de bestrijding van oedeem, blessures met bloeduitstortingen en andere overbelastingsverschijnselen van het weefsel.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar deze methode gedaan met uitsluitend positieve resultaten. In deze cursus zit een stuk theorie over het bloedvatenstelsel en het lymfestelsel. Bovendien worden zowel de indicaties als de contra-indicaties uitvoerig behandeld. Daarnaast komt de praktijk, waarbij u de ene helft van de tijd staat te werken en de ander helft de manuele lymfedrainage zelf ondergaat. ( Je moet immers zelf ook ervaren hebben, wat het is en hoe het aanvoelt).

Het is wel dringend gewenst, dat u alle avonden volgt. De laatste avond voert u een behandeling uit aan de hand van een casus, die u thuis kunt voorbereiden.

Deze cursus duurt 7 avonden van elk 3 uur. De cursus wordt afgesloten met een diploma:

Manuele Lymfedrainage.


Cursusdata

Data 7 x maandagavond vanaf 30-08-2021
Prijzen € 195,-